Zonnepanelen offertes vergelijken

Welke offertes voor de plaatsing van zonnepanelen zijn een goed aanbod en hoe voorkomt u teleurstelling achteraf?

Een foute beslissing kan grote gevolgen hebben. Dat u nu blij bent met de prijs, hoeft niet te betekenen dat u dit na aanschaf nog steeds blijft. Zeker niet als de zonnepanelen niet zoveel opwekken als u van tevoren had gehoopt en bent voorgeschoteld. Het is goed om te weten waar u op moet letten bij offertes. Wij helpen u daar graag mee!

FreeImages - Benis Arapovic

FreeImages – Benis Arapovic

Let niet alleen op prijs!

Een hele voordehand liggende is natuurlijk de prijs. De aangeboden offertes zullen eigenlijk altijd in prijs verschillen. Mensen zijn geneigd om de totaalprijzen naast elkaar te leggen en aan de hand daarvan een keuze te maken.

Om echt goed de prijzen tegen elkaar af te wegen, kijk dan naar €/Wp.

Oftewel, een zonnepaneel van €250 met 280 Wp is interessanter dan een zonnepaneel van €200 met 230 Wp (€0,89/Wp t.o.v. €0,87/Wp).

Slechte service kan een goede indicator zijn.

Offertes die zijn aangevraagd via andere kanalen dan Zonatlas, kunnen voor verrassingen zorgen. Goede service en dienstverlening is snel te zien. Zeker wanneer een installateur contact met u opneemt of langs komt voor een bezoek aan huis.

Een installateur die langskomt, kan mogelijk een slechte indruk achter laten. Dit is vaak een goede indicator voor een minder prettige afloop, ook na de installatie fase. De panelen worden mogelijk prima geïnstalleerd, maar er is ook onderhoud nodig.

Een onvriendelijke installateur zal u minder snel helpen. Hierdoor worden de benodigde werkzaamheden uitgesteld en wekt uw installatie dan minder tot geen stroom op.

Wek niet meer op dan u nodig heeft.

Het totale kWh per jaar dat uw dak zal gaan opwekken is ook zeer belangrijk! Probeer altijd ongeveer net zoveel op te wekken als wordt verbruikt. De vergoeding voor de teveel opgewekte stroom is in verhouding niet veel waard. Het is mogelijk om de stroom die u teveel opwekt te salderen (stroom terug leveren aan het net).

Salderen houdt in dat de stroom die u opwerkt wordt afgetrokken van uw eigen verbruik. Ook wanneer u dus niet uw stroom verbruikt op tijden dat het wordt opgewekt. Dit zorgt ervoor dat u het meest voordelig uit bent als u uw volledige verbruik afdekt met eigen opgewekte zonnestroom opwekt.

Helaas vervalt het salderen en dus het financieel voordeel als u meer produceert dan u nodig heeft,. Dit komt doordat de vergoeding lager die u ontvangt van een energieleverancier lager is.

Lees de kleine lettertjes van de garantie.

Kijk ook altijd naar de garanties die een installateur geeft. Zonnepanelen hebben vaak een lange levensduur en de garanties lopen erg uiteen. Soms heeft een zonnepaneel maar 10 jaar garantie, een andere keer 15 jaar.

Daarnaast zijn er andere garanties zoals opbrengstgarantie, installatiegarantie, productgarantie (op de omvormer). Vaak kunt u uit de garantiestellingen al veel conclusies trekken over de kwaliteit.

Schaduw op uw dak?

Let dan goed op de systeem configuratie van de zonnepanelen! Over de verschillende type systemen hebben wij eerder geschreven. De goedkoopste aansluiting is een string aansluiting. Dit is een optie, maar zorgt er wel voor dat u absoluut zeker moet weet dat er geen schaduwobjecten in de weg zitten. Indien dit wel het geval is zal uitval van één paneel gevolgen hebben voor de opbrengst van de hele reeks.

Andere opties zijn micro-omvormers en/of optimizers. Wij wijzen u hier graag nogmaals op het artikel wat wij hieraan hebben gewijd.

Milieu vervuiling tegengaan en kosten besparen?

Zonatlas probeert zoveel mogelijk lokale installateurs te zoeken die dichtbij u zitten. Op deze manier besparen wij de uitstoot van de reis die de installateur moet maken. Een voordeel is dat de installateur minder hoeft door te rekenen in de offerteprijs. Dit scheelt u uiteindelijk weer geld.