Heb jij recht op subsidie als jij jouw huis energiezuiniger maakt of zelf stroom op gaat wekken?

Er gaan veel verschillende verhalen de ronde over subsidies op Zonnepanelen. Hoewel er niet een directe subsidie is op de aanschaf van zonnepanelen, zijn er toch aardig wat voordelen te behalen als je weet waar je moet zoeken.

Afbeelding van Freeimages

Verschillend per gemeente

Veel mensen vragen zich af wat voor subsidies er zijn als zij zonnepanelen plaatsen. Ook zijn er vragen wat er voor opties zijn bij het energieneutraal maken. Zo hebben mensen per gemeente of provincie verschillende subsidies die ze kunnen aanspreken.

Stel, jij woont in de stad Groningen en wilt zelf stroom opwekken. Je kunt dan subsidie aanvragen voor een zonneboiler en ‘subsidie voor groene daken Groningen’. Daarnaast kan je tot maximaal €4.000 krijgen met de regeling ‘waardevermeerdering’. Dit, indien de woning wordt geteisterd door aardbeving schade. Aangezien het toch flink kan schelen, is het best interessant om hier eens naar te kijken.

Landelijke regelingen

Landelijk gezien zijn er ook veel stimulerende maatregelen. Zo weten de meesten wel van de verplichte Energie labels bij de verkoop of verhuur van een woning. Wat veel mensen niet weten is dat er nog steeds een subsidie van kracht is. Deze kunnen verhuurders aanspreken als zij de woning energiezuiniger maken.

Wanneer je werkzaamheden gaat verrichten aan een huis van 2 jaar of ouder, en hiermee de woning 3 stappen zuiniger maakt (bijv. van label D naar A), moet je eens informatie inwinnen bij STEP. Voor huurders zelf is dit mogelijk ook erg interessant. De verhurende partij kan vrij voordelig je woning isoleren. Dit kan op jaarbasis flink wat geld kan schelen! Als je als hurende partij interesse hebt, ga dan eens in gesprek met jouw verhuurder.

Leningen

Banken doe ook mee aan de vergroening. Mocht je geld willen lenen voor groene investeringen zoals isolatie, zonnepanelen, of andere zaken die je woning groener maken, moet je eens kijken naar de regeling ´Groenprojecten´. Je kunt hierdoor geld lenen voor een voordelig tarief met een langere terugbetaaltijd. Door deze gunstige terugbetaalregeling is jouw zonnepaneel nog sneller terugverdient.

Bekijk snel wat voor subsidies je kan aanspreken op: http://www.energiesubsidiewijzer.nl/