Btw terugvragen zonnepanelen voor particulieren

Hoe zit dat nou? U hoort vast vaker dat er geen subsidie mogelijk is op zonnepanelen, maar leest veel terug over de btw terugvragen op zonnepanelen! Wij hebben voor u uitgezocht hoe het nu werkelijk in elkaar steekt en hoe u dit het beste kunt aanpakken. Let op! Dit artikel is niet van toepassing op mensen die nu al ondernemer zijn.

BTW op zonnepanelen

Afbeelding door Darren Shaw, via Freeimages

Twee btw componenten

Dit artikel zoomt in op twee componenten van de btw m.b.t. Zonnepanelen. Het eerste deel gaat over de BTW terugvragen op de aanschafswaarde van Zonnepanelen, het tweede deel over de BTW afdracht die u zou moeten betalen als ondernemer. Gelukkig komt het tweede deel bijna nooit voor bij zonnepanelen eigenaren. Kijk dus goed of u ook onder de grens blijft!

Waarover kunt u btw terugvragen?

U kunt uw btw terugvragen over de aanschaf van de zonnepanelen. Standaard betaalt u 21% btw, zo ook op zonnepanelen. Door een uitspraak van het Europese hof, kunt u echter vanaf 2013 uw btw terugvragen op de factuurwaarde!

Ben ik een ondernemer met zonnepanelen?

U produceert en levert stroom aan het net op het moment dat u zonnepanelen installeert. Deze levering van stroom, maakt u in algemene zin volgens de Belastingdienst een ondernemer. Alleen wanneer u besluit de stroom niet terug te leveren aan het net, bent u geen ondernemer. Omdat u niet alle stroom direct verbruikt als deze wordt opgewekt, is het hoogstwaarschijnlijk dat u stroom terug levert. Wettelijk gezien is het dan nodig om belasting te betalen over de terug geleverde stroom.

Gelukkig krijgt u van de belastingdienst in geval van Zonnepanelen een ontheffing. Dit is op grond van de regeling ‘kleine ondernemers’. Hierdoor kunt u een verzoek indienen bij de belastingdienst voor ontheffing. Dit kan al het eerste kwartaal, nadat de zonnepanelen zijn geplaatst. Lees op Milieucentraal hoe u dit exact kunt doen.

U zult zich pas echt officieel moeten aanmelden als ondernemer bij de belastingdienst als het saldo btw bedrag over een kalenderjaar hoger is dan €1.345. Pas bij een bedrag hoger dan dit zult u geld moeten afstaan aan de belastingdienst. Dit betekend dat, ondanks dat u vanaf dit moment ondernemer bent, u hoogstwaarschijnlijk geen geld kwijt zult zijn aan de belastingdienst. U kunt dus uw BTW terugvragen over de aanschafwaarde, zonder daadwerkelijk belasting te betalen over de terug geleverde stroom. Zie het rekenvoorbeeld in de laatste alinea.

Ben ik verplicht mezelf aan te melden als ondernemer?

Indien u btw terug wilt vragen over de aanschafwaarde, is dit een vereiste. U zult actie moeten ondernemen binnen de eerste maand na aanschaf. Wanneer u al ondernemer bent, gelden er andere regelingen voor u. Er zijn dan wel op een andere manier voordelen te behalen. U kunt hiervoor contact opnemen met Enshared.

Er zijn ook bureaus die de btw teruggaaf voor u kunnen regelen. Dit zal u wel wat geld kosten, maar u heeft er hierdoor geen omkijken meer naar. Mocht u nou helemaal geen actie willen ondernemen na het aanschaffen van uw zonnepanelen, kan dit ook. U heeft dan geen recht op uw belastingteruggave, maar u zult verder ook geen formulieren hoeven in te vullen van de belastingdienst. Let wel op! Officieel wordt u nog wel aangemerkt als ondernemer.

Waarom is het mogelijk om 21% btw terug te vragen?

De belastingdienst kenmerkt alle particulieren die zonnepanelen bezitten als btw-ondernemer. Dit komt door een uitspraak van het Europese hof van justitie op 20 juni 2013. U schaft volgens deze uitspraak een product aan die u ondernemer maakt. Deze dient niet alleen voor particulier gebruik (u levert namelijk stroom aan het net). Hierdoor bent u gerechtigd over de aanschafwaarde btw terug te vragen. Natuurlijk gebruikt u een deel van de stroom zelf, maar volgens deze regeling neemt u dit dan van uzelf als ‘de ondernemer’ af.

Hoe weet ik dat ik onder de grens zit van de belastingdienst?

Stel dat u 6000 kWh per jaar verbruikt. U heeft uw dak vol liggen met zonnepanelen die ook 6000 kWh opwekken per jaar. Uw vergoeding voor iedere kWh heeft u afgesproken op €0,07. Dit houdt in 6000*0,07*21%=€88,20.

U ‘verkoopt’ dit aan uzelf, dus u zult ook belasting moeten betalen over de energie die u van uzelf afneemt. In dit geval gaan we uit van een energieprijs van 19 cent per kWh. Dit komt neer op: 6000*0,19*21%=€239,40.

Alles bij elkaar opgeteld is dit €327,60. Oftewel, zelfs in dit geval zult u hier geen belasting over hoeven af te dragen. Dit omdat u onder de grens zit van €1345

Indien u vragen heeft, stel ze gerust in de comments! Wij proberen overal zo snel mogelijk op te antwoorden.

Wilt u meer weten? Zie de ‘Veelgestelde vragen’ van rijksoverheid.nl