Over ons
Ons verhaal
In 2012 lanceerde de tetraeder.solar groep uit Duitsland de eerste versie van de Zonatlas in Nederland. Sindsdien zijn vele miljoenen Nederlanders geïnformeerd over de potentie van zon, elektriciteits- en warmteopwekking. De technologie die we vandaag de dag kennen met de merknaam Zonatlas. Met 14 miljoen gebouwen in portfolio zijn wij de marktleider geworden als het gaat om de kennis over daken in Nederland en Europa als geheel. In Europa hebben wij nu 135 miljoen gebouwen in kaart gebracht.
Zo werkt Zonatlas
Wij bieden de algehele geschiktheid van het gebouw op basis van wetenschappelijke normen. Dit is een belangrijke factor bij het beoordelen van de levensvatbaarheid van een gebouw voor een zonnepaneleninstallatie. Bij de geschiktheidsbepaling wordt rekening gehouden met verschillende factoren, zoals de oriëntatie, kanteling en grootte van elk dakdeel. Klik hier voor onze technische achtergrondinformatie.
Zie onderstaand een vereenvoudigde weergave in de vorm van een animatievideo.



Zonatlas analyseert en bepaalt de zoninstraling met een nauwkeurigheid van 30 vierkante centimeter op elk dak. Voor elk dak is de terugverdientijd van een investering in zonnepanelen doorgerekend. De rekenhulp geeft automatisch aan voor welk deel van het dak, zonnepanelen het meest geschikt zijn.

Een schoon Milieu
Menselijk handelen leidt tot verhoogde concentraties van broeikasgassen in de atmosfeer. Dit verstoort de energiebalans van de aarde en leidt tot verandering van het klimaat. Met het besparen van energie door de isolatie van gebouwen kunnen we het snelst meters maken in de reductie van de uitstoot van broeikasgassen. Tegelijkertijd dienen we de overstap te maken naar een duurzame energievoorziening. Door zelf zonne-energie op te wekken helpt u het klimaat te beschermen. Bij het opwekken van elektriciteit in een zonnepaneel komen namelijk geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij. In 2 tot 3 jaar heeft een zonnepaneel al meer CO2-uitstoot bespaard dan het kostte om het paneel te maken (bron: Milieucentraal en Enexis).
Flexibel gebruik van data
Zonatlas is voor meerdere doelen inzetbaar. Niet alleen als instrument voor het stimuleren van zonne-energieopwekking op daken in een gemeente, Zonatlas biedt ook mogelijkheden om na te gaan welk aandeel het opwekken van zonne-energie kan hebben in het behalen van klimaatdoelstellingen van een gemeente.
