Saldeerregeling – Eindelijk opheldering!

Na tijden van onduidelijkheid en veel kritiek van alle betrokkenen, heeft minister Wiebes aangekondigd dat de saldeerregeling zal blijven tot 2031! Wat dit concreet inhoudt, leest u in het onderstaande artikel.

Verwarring

Eerder schreven wij al een artikel over de waarschijnlijke opvolger van de saldeerregeling. Hoewel de markt zich al voorbereidde op deze aanpassing, wist niemand precies hoe dit eruit zou gaan zien. De verwachting was dat er een vaste vergoeding zou komen voor elk opgewekte kWh. Het grootste punt van kritiek op deze regeling was altijd de administratieve rompslomp die dit met zich mee zou brengen en hoe het te controleren zou zijn.

Huidige saldeerregeling

De huidige regeling houdt in dat alles wat u verbruikt aan elektriciteit, wordt afgetrokken van wat u aan energie opwekt. Zonder de saldeerregeling zou u de volgende posten moeten betalen: transportkosten, energiebelasting, opslag duurzame energie, netwerkkosten en BTW. U zou enkel een kleine vergoeding krijgen voor de levering van stroom aan uw energiemaatschappij, wat onderling ook nog fors kan verschillen.

Een algemene misvatting bij mensen is dat salderen inhoudt dat zij een vergoeding krijgen van rond de 23 cent per teveel opgewekte energie. Dit is niet correct, salderen gaat enkel om hetgeen dat u zelf verbruikt. Voor alle stroom die wordt opgewekt boven uw eigen verbruik krijgt u enkel de zogenaamde teruglever vergoeding van uw energiemaatschappij, wat vaak maar een paar eurocent per kWh is.

Verandering huidige regeling

Tot 2023 zal de huidige saldeerregeling blijven zoals deze nu werkt. Dit is goed nieuws voor de eigenaren van zonnepaneleninstallaties! Berichten deden de ronde dat het salderen eerder al zou stoppen namelijk in 2020, toen 2021, maar nu dus per 2023. Dit in combinatie met een gefaseerde afbouwtraject daarna.

Recentelijk is dus bekend geworden dat het salderen blijft tot 2023, maar wel depreciërend naar nihil tot in 2031. In de praktijk zullen dus enkele posten die u nu niet betaalt straks wel door u zelf betaald moeten worden.

Uitgangspunt van de nieuwe regeling is dat de terugverdientijd altijd rond de 7 jaar blijft. Momenteel zitten de meeste zonnepanelen installaties al onder de 7 jaar, dus wanneer de saldeerregeling gaat afbouwen, is de kans aanwezig dat u de zonnepanelen installatie al (groten)deels heeft terugverdiend.

Verwachtingen salderen

Zonatlas houdt de ontwikkelingen in de markt goed in de gaten. Zonnepanelen zijn sterk in prijs verlaagd, wat ook continue wordt verwerkt in onze rekenmodellen. Hoewel de prijs die Zonatlas aangeeft soms wat hoger is dan in de praktijk, kunt u zien dat de panelen aanzienlijk goedkoper zijn dan 5 jaar geleden.

De sterke prijsdaling van de zonnepanelen lijkt nu te zijn verminderd, maar opslagmodules (accu’s/batterijen) daarentegen beginnen steeds populairder te worden. Door de stijgende aandacht van marktpartijen en consumenten wordt de productie van deze opslagmodules steeds interessanter voor bedrijven, dit zorgt voor een toenemend aanbod. Dit vindt plaats ondanks de saldeerregeling. Toch verwacht Zonatlas dat de prijs van de opslagmodules ook snel zal dalen, wat samen lijkt te gaan met de afbouw van de saldeerregeling. Indien u de stroom uit de panelen kunt opslaan en later zelf kunt gebruiken, wordt het salderen minder relevant. U kunt dan uw eigen stroom verbruiken zonder de eerder genoemde kosten, en kan dienen als uw eigen ‘saldeer functie’. Ook deze ontwikkeling volgen wij nauw op de voet.