Meer bekend over opvolger Saldeerregeling.

Na een lange periode van onzekerheid, beginnen steeds meer berichten ons te bereiken over de toekomstige regeling. De nieuwe regeling wordt een terugleversubsidie, maar voor huidige zonnepanelenbezitters zal er een soepele overgang geregeld worden.

De saldeerregeling is de meest gunstige regeling voor zonnepanelenbezitters. Naast dat u de BTW kunt terugvragen op aanschaf van de gehele installatie, kunt u met de huidige saldeerregeling een zeer snelle terugverdientijd realiseren. Wat de huidige regeling is, kunt u hier lezen.

Wat is een terugleversubsidie?

De terugleversubsidie zorgt ervoor dat u een vaste vergoeding krijgt voor de geleverde energie aan het net. Dit zal betaald worden uit een “potje” vanuit de overheid zodat zonnepanelen een snelle terugverdientijd behouden. Minister Wiebes heeft meerdere keren aangegeven dat de panelen binnen 7 jaar terugverdiend moeten zijn. In de praktijk zal dit dus een vergoeding moeten worden tussen de 13-18 cent per kWh. Dit blijft echter speculatie.

De terugleversubsidie zorgt ervoor dat u wordt gecompenseerd voor de huidige wet en regelgeving die u geld zou kosten bij het vervallen van de saldeerregeling. Momenteel zou u belasting betalen over de terug geleverde energie en een ODE (opslag duurzame energie) vergoeding.

Aandachtspunten subsidie

Volgens Solarmagazine wordt er een referentiecasus opgemaakt, waarmee de terugverdientijd wordt vastgesteld. De uitbetaling van de terugleversubsidie zal plaatsvinden door de energieleveranciers, maar de eigenaar van de panelen moet wel zelf een subsidieaanvraag doen. Gelukkig zal hiervoor een centraal loket komen, zodat duidelijk is waar en hoe dit moet gebeuren.

Een belangrijk punt is wel dat er mogelijk een plafond zal worden vastgesteld. De subsidie kan dus opraken. Mensen zullen dus tijdig hun aanvraag moeten doen, om niet achter het net te vissen. Er is echter veel discussie over dit punt, dit hier is het laatste nog niet over gezegd.

Planning

Bent u particulier en overweegt u zonnepanelen aan te schaffen? Bij een gemiddeld dak van een particulier huishouden, bent u met de huidige saldeerregeling een stuk gunstiger uit. U kunt dus het beste nog gebruikmaken van de saldeerregeling zolang deze er nog is. De terugverdientijd is dan stukken korter. De planning van Minister Wiebes is dat hij begin 2019 wet en regelgeving wil opstellen en overleg wil voeren met de betrokkenen om een plan te maken.

Aanvankelijk zou in 2020 de terugleversubsidie ingaan, maar Minister Wiebes heeft hier zelf al een hard hoofd in. In werkelijkheid zal het mogelijk 2021-2022 worden. Dit geeft genoeg tijd om de zonnepanelen voor die tijd al voor een groot deel te hebben terugverdiend. Volgens Minister Wiebes zouden zonnepanelen zonder nieuwe regeling anders in 2025, in vier jaar zijn terugverdiend. Door de recente prijsdaling in de panelen, zitten sommigen hier nu al aan. Benieuwd hoe lang het voor u duurt? Vraag vrijblijvend een offerte aan op www.zonatlas.nl.