Netbelasting

In de media wordt veel gesproken over de belasting van zonneparken op het (lokale) elektriciteitsnet. De huidige infrastructuur zouden niet berekend zijn op de aanvoer van elektriciteit door alle nieuw gerealiseerde (en te realiseren) zonneparken. Waarom lukt het bij bv. gas- en kolencentrales wel om zonder problemen aangesloten te worden op ‘het net’?

Oorzaak problemen

De grote uitdaging bij zonnepanelen is dat zij enkel elektriciteit produceren wanneer de zon schijnt. De opbrengst bij ideale oriëntatie richting het zuiden is, hoewel verschillend, in Groningen niet significant anders dan in Noord-Brabant. Hierdoor zorgen vrijwel alle zonnepanelen tussen 11:00 en 14:00 tegelijk voor een gigantische piekspanning op het net. Dit wordt ook wel congestie genoemd.

Een tweede uitdaging is de dikte van de huidige elektriciteitskabels van het laag- en middenspanning net. Zonneparken worden doorgaans geplaatst op plekken die dunbevolkt zijn. Hierdoor is hier bij het ontwerp en de plaatsing nooit echt rekening gehouden met de grote stroomhoeveelheden die de zonneparken tegelijk kunnen terugleveren. Nu er zoveel panelen worden geplaatst, moet de netbeheerder op veel plekken tegelijk schakelen om het elektriciteitsnet stabiel en storingsvrij te houden.

Mogelijke oplossing

Er zijn verschillende mogelijkheden om het probleem van congestie op te lossen. De zonneparken zouden met andere oriëntaties gebouwd kunnen worden, zodat ze meer verspreid over de dag stroom opwekken. Dit kan middels een oost/west opstelling in plaats van enkel op het zuiden. Deze wijze van productie wordt in andere landen reeds gestimuleerd.

Daarnaast kan gekozen worden voor het flexibiliseren van het net. Middels technieken als opslag en slim energiemanagement kan een betere match worden gemaakt tussen de opbrengst en verbruik van elektriciteit. Ook kunnen oplossing zoals Power2Gas (het omzetten van elektriciteit naar bijvoorbeeld waterstof, en daarna weer naar elektriciteit op het moment dat het nodig is), een uitkomst bieden.

Al deze opties zorgen ervoor dat het net minder wordt belast. Hetgeen nodig blijkt door de verouderde infrastructuur. Daarnaast moeten we in onze optiek zoveel mogelijk de vraag matchen aan het aanbod, en zoveel mogelijk lokale zonnestroom produceren op eigen daken. Wanneer alle Nederlanders met een geschikt dak zonnepanelen zouden nemen, zou er al 2x zoveel stroom opgewekt kunnen worden dan alle particuliere Nederlanders in totaal verbruiken. Dit hadden we in 2015 berekend met de zonnepanelen (ca. 250Wp)van toen. Laten we daarde grootste winst op behalen en proberen slim om te gaan met de opgewekte energie. Dan kunnen we met z’n allen veel belastinggeld besparen en alsnog voorzien in een duurzaam en stabiel energiesysteem.