Extra hypotheek voor duurzame verbouwing aan woning

Dat je huis verduurzamen geld kan opleveren, begint langzaam door te dringen bij het grotere publiek. Zo schreef de Volkskrant(Koen Haegens, 9 april 2018) dat nu ook banken korting geven op de rente, wanneer de investering wordt gedaan in duurzame maatregelen.

In Duitsland kan een tweede hypotheek worden aangevraagd op basis van het “Solarpotenzialkataster”.  Consumenten kunnen daarmee aantonen dat zonnepanelen een verstandige investering zijn. Het Solarpotenzialkataster is een product wat door onze Duitse collega’s is ontwikkelend gebaseerd op dezelfde technologie waarop Zonatlas is gebouwd.

Veilige investering

Het artikel van de Volkskrant gaf aan dat de rente op een hypotheek bij Triodos Bank geen 2, maar 1% is voor het verbouwingskrediet als de verbouwing ook een echte verduurzaming oplevert Dat banken zoals de Triodos Bank 50% korting gaan geven op een (hypothecaire) lening waarmee een huis duurzaam verbouwd kan worden, is een trend die we meer in de markt zien. Bij een kleine online zoektocht kom je veel partijen tegen die een aantrekkelijke rente een lening mogelijk maken voor bijvoorbeeld zonnepanelen. Het is echter geen vreemde ontwikkeling, door de terugverdientijd van de verduurzamingen aan de woning.

De meeste hypotheken duren zo’n 20 tot 30 jaar voordat deze zijn terugbetaald. Zonnepanelen zijn echter bij een goede dak ligging al tussen de 5 en 8 jaar terugverdient. Mocht de bewoner in de tussentijd verhuizen, wordt volgens de Tias de investering in zonnepanelen vrijwel altijd terugverdient bij de verkoop. Op die manier heeft de bank zekerheid en de bewoner in de tussentijd “gratis” stroom. Het artikel geeft zelfs aan dat de meerwaarde voor het huis dankzij de panelen soms zelfs meer is dan de initiële investering.

Geschiktheid van het dak voor korting hypotheek

Zoals het Solarpotenzialkataster in Duitsland gebruikt wordt voor een tweede hypotheek, zou Zonatlas dat in Nederland ook kunnen doen. Door middel van het Zonatlas Energiedocument, zouden Nederlanders banken makkelijker kunnen overtuigen van de terugverdientijd van de zonnepanelen. Zonatlas zou graag in gesprek gaan met partijen die hier ook kansen in zien, zodat wij snel de Nederlandse daken kunnen voorzien van Zonnepanelen.