Brandgevaar zonnepanelen

RTL wees in een artikel op het aantal installaties die dit jaar in brand zijn gevlogen. Eerder hadden wij al een artikel gewijd aan brandgevaar en hoe dit tot een minimum beperkt kan worden is. Hoe kan het toch dat er zonnepanelen installaties in brand vliegen?

Mogelijke oorzaken

Naast de redenen in het eerdere artikel, wordt er veel verteld over vlambogen die worden veroorzaakt door een ondeugdelijke installatie. Ook horen wij verhalen uit de markt dat indak systemen een groter risico vormen dan ‘normale’ installaties op een pannendak. Een indak systeem houdt in dat de dakpannen worden weggehaald en zonnepanelen naast opwekkers van energie ook als dakbedekking dienen.

Een mogelijke oorzaak voor het grotere risico bij indak systemen, is dat de warmte van de panelen lastiger wordt afgevoerd. De tempratuur van een zonnepaneel kan oplopen tot 70 graden. Wanneer deze warmte nergens heen kan, zorgt dit voor problemen.

Kijk van Zonatlas

Alle bovengenoemde redenen zijn bekende oorzaken. Wat de oorzaken zijn van de branden die in Nederland hebben plaatsgevonden, zijn echter (nog) niet bekend. Wij wachten het onderzoek af en zullen updates geven zodra deze bekend zijn. Houd ons in de gaten en meld u aan voor de nieuwsbrief! U kunt zich hiervoor aanmelden op de homepage (onderaan de pagina).