Ook façades (gevels) van gebouwen hebben veel zonpotentie

De technologische ontwikkeling van nieuwe generatie zonnepanelen maakt grote sprongen voorwaarts. Denk aan zonnecellen verwerkt in dakpannen, glazenpuien die energie opwekken of flexibele zonnepanelen op allerlei verschillende (dak)oppervlakten. Ook de façades (lees gevels) van een gebouw of woning kan zonne-energie opwekken. De technologie achter deze type zonnemodule is in ontwikkeling. Zonatlas heeft daarom besloten om met haar geavanceerde software ook de zonpotentie van façades (gevels, puien) van gebouwen door te rekenen. 

Zonnepanelen alleen is in sommige gevallen niet voldoende

Hoewel eengezinswoningen vaak alleen al met zonnepanelen op daken genoeg energie kunnen opwekken voor eigen gebruik, zijn er genoeg gebouwen waar dit niet het geval is. Denk aan flats of kantoorpanden met meerdere verdiepingen, welke een relatief beperkt dakoppervlak hebben in relatie tot het gebruiksoppervlakte. De façades van deze gebouwen vangen echter vaak veel zon, maar de zonne-energie potentie is vaak nog onderbenut. Om ook deze gebouwen van voldoende eigen duurzame stroom te voorzien, zullen in de toekomst op grote schaal gevel-zonnemodules aan façades worden bevestigd.

Klaar voor de toekomst

Eén van partners van zonatlas (tetraeder.solar), heeft meegedaan aan een pilot om alle gebouwen door te berekenen in de stad senne (duitsland). Hieruit is gebleken dat er in de gevels twee keer zoveel zonne-energie potentie zit als op alle daken samen. Natuurlijk spreken we hier over steden, waar meer hoogbouw is, echter is de potentie gigantisch!

Wanneer in 2030 de meeste nieuwbouw zo goed als co2 neutraal moet zijn, kan deze ontwikkeling een belangrijk onderdeel vormen van de nederlandse transitie naar meer duurzame energie.

Door het bieden van inzicht in zowel de daken als façades van gebouwen verwacht zonatlas met deze applicatie van haar zonpotentie data in te kunnen spelen op de snel-ontwikkelende markt van zonne-energie..

Combinatie dak en façades

Natuurlijk is er nog voldoende mogelijkheid voor zonne-energie op daken. Zoals in een eerder persbericht heeft zonatlas geconcludeerd dat er 64gwp geïnstalleerd vermogen mogelijk is op de nederlandse daken. Dit zou betekenen dat er 50 miljard kwh opgewekt zou kunnen worden.

De echte grootverbruikers zijn bedrijven. Met name deze energieverbruikers zouden volgens zonatlas geholpen zijn door deze nieuwe wijze van energieopwekking. De combinatie van zonnepanelen op het dak en de façades zou in een groot deel van het stroomverbruik van deze bedrijven kunnen voorzien.

Hoe komen de berekeningen tot stand

De berekeningen die worden uitgevoerd, maken gebruik van een 360° analyse van de gebouwen. De technologie van zonatlas maakt het mogelijk om een volledige woning te bekijken in 3d. Er zal wederom rekening worden gehouden met eventuele obstructies die de opbrengsten kunnen beïnvloeden, o.a. Door schaduwvorming en ongeschikte delen van de façades. Denk aan balkons, ramen, en zelfs versieringen en andere objecten die schaduwwerking geven of de plaatsing van modules in de weg kunnen zitten.

In senne(duitsland) is gebleken dat ondanks de belemmeringen en obstakels, ruwweg 20% van de gevels geschikt zijn voor zonnemodules. Wanneer rekening wordt gehouden met gebouwen waarvan vaak maar één façade een optimale zon-ligging heeft en er veel ramen in gebouwen zitten, is dit percentage hoger dan verwacht.

Doorontwikkeling van zonatlas

Doordat zonatlas al de zonne-energie potentie van daken in heel nederland heeft doorgerekend, is de logische vervolgstap om de façades mee te nemen. Gemeenten en haar inwoners maken vaak gebruik van zonatlas om de mogelijkheden van zonne-energie voor hun woning te bekijken. Door dit onafhankelijke inzicht, kunnen ook consumenten en bedrijven die willen verduurzamen van deze berekeningen profiteren.