Schone zonnepanelen zorgen voor betere stroomopbrengsten

Veel mensen lappen regelmatig hun ramen. Dit zorgt ervoor dat jij kunt genieten van het heerlijke weertje buiten. Mensen zijn al gewend regelmatig een glazenwasser langs te laten komen. Iemand die de zonnepanelen komt schoonmaken is minder gebruikelijk. Het onderhoud van de zonnepanelen blijkt echter wel uit te maken!

Opbrengst gaat naar beneden

Het effect van het schoonhouden van de zonnepanelen wordt vaak onderschat. Pluisjes, zand, pollen of andere dingen waaien er helaas op. Vogels kunnen hun behoefte soms net geen 2 meter verderop doen en aanslag krijg je altijd wel. Deze vuiltjes kunnen de opbrengsten van de panelen sterk beïnvloedden.

Hellingshoek

Wanneer het paneel met een helling van 30 graden is geplaatst, is het schoonmaken van de zonnepanelen minder regelmatig nodig. De regen zorgt er dan namelijk voor dat de zonnepanelen schoon worden gespoeld. Wanneer panelen niet onder deze hoek geplaatst zijn, is het aan te raden de zonnepanelen net zo vaak schoon te maken als de glazenwasser langs komt.

Er zijn veiligheidsrisico’s zijn voor het schoonmaken van zonnepanelen. Daarom is het aan te raden een schoonmaakbedrijf in te huren. Als de ladder pakken voor de ramenlappen al iets is waar je niet graag aan denkt, is dit zeker niet aan te raden. Naast het vallen, is er ook nog de elektronica waar je beter vanaf kunt blijven als je hier niet voor bent opgeleid. Voor diegene die graag willen weten hoe zij het moeten doen, staan hieronder belangrijke zaken waaraan je moet denken.

Type schoonmaakmiddel

Niet ieder schoonmaakmiddel is te gebruiken. Door bijtend schoonmaakmiddel loop je het risico het paneel te beschadigen, wat tevens nadelig is voor het rendement. Zorg voor een natte doek of spons waar het paneel mee wordt afgenomen. Zorg ervoor dat de installatie van het stroom wordt gehaald, en dus volledig uit staat!

Er moet er altijd wat tijd tussen het schoonmaken en uitzetten van de panelen zitten. De temperatuur van een zonnepaneel kan erg hoog kan zijn. Voor verder advies over zonnepanelen kun je altijd het beste vragen stellen aan de installateur die ze geplaatst heeft. Hij is namelijk bekend met je installatie en het dak. Begin er zelf sowieso niet aan als je niet goed op de hoogte bent van eventuele gevaren.

Tijdens het schoonmaken

Wanneer je eenmaal aan het boenen bent, leun dan niet op het zonnepaneel. Leunen op de zonnepanelen kan zorgen voor kleine scheurtjes. Deze zijn soms niet te zien met het blote oog, maar resulteren in minder rendement. Zorg voor een mooi plekje waar jij je aan vast kunt houden en blijf van de bekabeling af! Het uitzoeken welk kabeltje er per ongeluk uitgetrokken is, kan namelijk best even duren. Daarnaast is er ook nog een veiligheidsrisico als er per ongeluk toch nog ergens stroom op staat.

Tijdstip op de dag

Het tijdstip dat een zonnepaneel schoongemaakt kan worden verschilt. Slim is om het te doen bij relatief weinig licht, omdat veel licht uiteraard meer stroom opwekt en gevaarlijker is.

Conclusie

Begin er niet zomaar zelf aan. Vraag je installatiebureau of een gecertificeerd schoonmaakbedrijf voor een prijsopgave. Hiermee bent u verzekert van een goed werkend en veilig systeem.