Het gaat goed met zonne-energie in Nederland; hoogste opbrengst ooit!

Steeds meer particulieren nemen zonnepanelen. Wij merken dat onze website drukbezocht wordt en alle zonnepanelen wekten in Nederland volgens het AD gisteren meer stroom op dan drie gasgestookte energiecentrales. De totale energie opwekking van zon is zelfs met 30% gestegen afgelopen jaar.

Waarom is de opbrengst zo hoog?

De hoge opbrengst is voor een groot deel te wijten aan het aantal zonne-uren. Gisteren was de langste dag van het jaar, dus dat het juist nu werd verwacht is niet vreemd. Het is echter wel een nieuwe mijlpaal voor de opkomst van zonnepanelen! Gisteren was een zonnige dag met weinig bewolking, dus bekijk allemaal goed de opbrengsten van uw zonnepanelen.

Hoewel het afgelopen dagen super warm was, is dit niet de reden dat de zonnepanelen het zo goed doen. Al is het maar 15 graden, het gaat om het aantal zonne-uren. Het is zelfs zo dat tempratuur uiteindelijk juist kan zorgen voor een lagere opbrengst. Wanneer de twintig graden wordt overschreden, zal het paneel al iets minder opwekken. Dit komt doordat het paneel minder goed presteert onder hele hoge tempraturen. Gelukkig betekent hitte meestal dat de zon goed zijn best doet. Het aantal zonne-uren zal uiteindelijk zorgen voor een goed rendement op warme dagen.

Wind energie, nodig op deze dag?

Met de wind wordt er nog altijd meer energie opgewekt dan met de zon. Op deze warme dagen waait het minder, dus kunnen de kolencentrales nog niet dicht. De zonne-energie die extra wordt opgewekt is helaas nog niet zoveel dat de misgelopen energie van de windmolens wordt gedekt. Toch is het goed nieuws dat de zonnepanelen en windmolens elkaar goed lijken aan te vullen!

Momenteel kunnen de vervuilende manieren van energie opwekking, nog niet worden opgeheven. Zelfs met de vele zonuren van deze periode, zijn er nog teveel daken onbenut (kijk op www.zonatlas.nl of jouw dak geschikt is). Wel werd duidelijk dat deze manieren van energie opwekken impact heeft. Bij opschaling van zonne energie kunnen er wel degelijk centrales uit. Er kunnen ook nog een stuk meer windmolens bij, dus de potentie is groot. Wanneer de prijsdaling van de accu’s zich doorzet kunnen wij binnenkort helemaal over!

Lange weg te gaan

Om volledig over te gaan op duurzaam opgewekte energie, moet er nog heel wat geïnvesteerd worden. Hawaii is echter een perfect voorbeeld van een gebied dat zich volledig aan het inzetten is op duurzame energie. Zoals te lezen is op Businessinsider gaat Hawaii samen met Tesla het eiland Kauai voorzien van duurzaam opgewekte energie. Er zijn 54978 zonnepanelen geplaatst en 272 grootschalige accu’s.

Doordat accu’s steeds betaalbaarder worden is het een kwestie van tijd voordat ze ook in Nederland uitkunnen. Momenteel kan het financieel nog niet uit, maar Tesla gaf aan dat zij in Amerika nu al een accu op de markt hebben voor $3000. In Nederland zijn de goedkoopste Tesla accu’s nog €3675. Dit komt door de btw en transportkosten. Het kan dus nog veel goedkoper! Het is wachten tot de Nederlandse Elon Musk opstaat om hier accu’s te produceren.