Wat gebeurt er als mijn zonnepanelen fabrikant failliet gaat?

SolarWorld heeft recentelijk zijn insolventieprocedure aangekondigd. Dit betekent niet hetzelfde als een faillissement. Toch is het slecht nieuws voor zonnepanelen bezitters van dit merk. Wat is voor de kopers nou precies het nadeel als de fabrikant failliet gaat? De panelen zitten immers al op het dak.

faillissement, garantie, zonnepanelenfabrikant

Afbeelding van FreeImages (Gabriel Pico)

SolarWorld heeft in maart 2017 nog aangegeven dat ze vanaf 2019 winstgevend zouden zijn (bron: Solar Magazine). Helaas is te lezen op Solar Magazine dat ze de positieve verwachting hebben bijgesteld. Wat is het gevolg van deze insolventieprocedure voor u?

Garanties

Wanneer u als consument zonnepanelen koopt, verwacht u bij een groot bedrijf als SolarWorld geen problemen met de zonnepanelen. Een sterk, Duits bedrijf met goede kwaliteit panelen. Mocht u twijfels hebben over de kwaliteit van de panelen, dan wilt u een bedrijf die u garanties geeft. Bijvoorbeeld een productgarantie, waarin gegarandeerd wordt dat de panelen 20 jaar meegaan.

Wanneer zo’n bedrijf failliet gaat, is het gevolg dat u nergens terecht kunt wanneer uw panelen kapot gaan binnen de garantieperiode. Er kan dan nog zo mooi staan dat uw panelen vergoed zullen worden, maar bij wie wilt u deze garantie opeisen?

Herverzekerd

Heeft u de zonnepanelen herverzekerd? Vaak hebben aanbieders uw zorgen kunnen wegnemen, door aan te geven dat zij panelen hebben herverzekerd. Er zit dan een verzekeringsmaatschappij achter die voor de eventuele schade zal opdraaien. Het punt is helaas, dat u hier eigenlijk niks aan heeft. Wanneer een fabrikant failliet gaat, worden premies niet meer betaald. Wanneer uw panelen stuk gaan, ruim een jaar nadat de fabrikant failliet is verklaard, zijn er al een jaar geen premies meer betaald aan de fabrikant en vervalt de verzekering.

Kans dat panelen stuk gaan

De kans dat uw panelen stuk gaan is gelukkig erg klein. Schattingen lopen uiteen, maar de kans dat uw paneel stuk gaat binnen 20 jaar, is minder dan 1% (o.b.v. ervaring van installateurs). De panelen zullen alleen sneller slijten wanneer deze dicht bij de zee staan. Een andere optie is wanneer ze boven een grote boerderij staan (door bijvoorbeeld de dampen van de mest).

Uw panelen zullen niet snel kapot gaan, welk Europees merk u ook kiest. Door Aziatische fabrikanten, zal dit waarschijnlijk niet de laatste Europese zonnepanelen fabrikant zijn die omvalt. Installateurs zijn vaak goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de markt. Laat u dus goed adviseren door uw installateur. Als er wat mis gaat met de zonnepanelen, is het belangrijker dat uw installateur er nog steeds is. De installateur zal ook willen dat de installatie goed functioneert. Kies dus voor de meest betrouwbare partij waar u ook na de installatie nog op kunt rekenen. U kunt daar dan altijd op terugvallen als er iets misgaat met de panelen. Lees hier meer over offertes vergelijken.