Ontwikkelingen zonnepanelen en omvormers in Nederland

Door de toegenomen media aandacht, zijn meer mensen op zoek naar informatie over zonnepanelen. De overwegingen van mensen die zonnepanelen willen aanschaffen lopen uiteen. Mensen willen het milieu sparen, of doen het voor de portemonnee. de belangstelling is groot. De trend dat zonnepanelen steeds goedkoper worden, lijkt te zijn gestopt. Is dit echter wel zo?

Technologie zonnepanelen

Dat de technologie zich doorontwikkelt spreekt voor zich. Toch verbazen mensen zich over de stabilisatie van de prijzen. Doordat de technologie vooruit gaat, komen er steeds betere zonnepanelen op de markt. Mensen willen er vanuit gaan dat de zonnepanelen maximaal rendement geven en lang mee gaan. Om dit te realiseren plaatsen installateurs dus ook steeds betere zonnepanelen.

In 2013 werden er veelal zonnepanelen van 230wp gebruikt. Nu zijn steeds meer installateurs panelen aan het plaatsen die een vermogen hebben tussen de 270-290 wp. De prijzen per wattpiek dalen dus wel, maar het vermogen per paneel stijgt. Vergelijk het met een mobieltje dat steeds beter word. Daarvan wordt de technologie beter, maar stijgen de prijzen ook steeds een beetje. Mensen die een iets ouder mobieltje willen, kunnen dit vaak voordeliger krijgen.

Technologie omvormers

Een aantal jaren terug, viel er niks te kiezen over het schakelen van de panelen op het dak. De panelen werden serieel geschakeld en er werd een omvormer geplaats die werd aangesloten op de meterkast.

Nog steeds is dit de goedkoopste optie op de korte termijn, maar steeds meer mensen worden zich bewust van de nadelen. Zo krijgt u alleen, zoveel stroom als het slechtste paneel in de reeks toelaat. Daarnaast moet de omvormer minimaal één keer gedurende de levensduur van de panelen (ca. 25 jaar) vervangen worden.

Tegenwoordig zijn er veel meer opties. Zo zijn er micro omvormers die vrijwel net zo lang meegaan als de panelen zelf (ca. 25 jaar). Dit houdt in dat ieder paneel zijn eigen omvormer heeft en de panelen parallel geschakeld worden. Parallel geschakeld betekend dat ieder paneel individueel stroom opwekt. De stroom wordt al naar een bruikbaar voltage omgevormd bij op paneel zelf. Dit in plaats van dat het bij de centrale omvormer gebeurt zoals bij serieel geschakeld. De stroom hoeft dus niet eerst naar de centrale omvormer,

Met de micro omvormer kunt u ook zien hoe ieder paneel individueel functioneert. Hierdoor kunt u eventuele gebreken sneller herkennen. Ook wordt hierbij ieder paneel individueel ingezet, waardoor de opbrengsten geoptimaliseerd worden. De panelen zijn ook met deze optie niet meer afhankelijk van de zwakste schakel zoals bij serieel geschakelde panelen. Met deze optie gaan hogere initiële kosten gepaard. De prijs van een micro omvormer zit ongeveer op €150 per paneel.

Een variant hierop zijn power optimizers. Hiermee behaalt u optimaal rendement per paneel en kost dit ongeveer een derde van de micro omvormers. Nadeel blijft wel dat er een ‘string’ omvormer nodig is, die gedurende de levensduur van de panelen een keer vervangen moet worden. De panelen blijven dus serieel geschakeld.

Qua opbrengsten zijn micro omvormers en optimizers vergelijkbaar. De keuze is dus aan u!

Toekomstige ontwikkelingen

Zonnepanelen worden steeds goedkoper en geavanceerder. Het is straks aan u of u gaat voor de beste technologie die op dat moment beschikbaar is, een tussenweg kiest of gaat voor de meest voordelige optie. Eén ding is zeker: niet investeren in zonne-energie levert u een stuk minder op dan bijvoorbeeld het rendement van uw spaarrekening.

Naast de panelen zullen omvormers zich blijven ontwikkelen. Hoewel er nog relatief weinig keus is buiten micro omvormers en optimizers om, zullen er in de toekomst mogelijk nieuwe technologieën beschikbaar komen.

De vraag naar deze producten is aan het toenemen, dus zal het aanbod vast niet achterblijven. Wij houden het voor u in de gaten, het enige wat u hoeft te doen is onze blog blijven volgen.