Ontwikkelingen met opslagsystemen/accu’s

Nu de saldeerregeling lijkt te gaan veranderen, beginnen steeds meer bedrijven en particulieren te informeren naar opslagsystemen voor de elektriciteit van zonnepanelen. In België en Duitsland bestaat de saldeerregeling niet en worden er toch veel accu’s verkocht. In Nederland is het voor particulieren financieel gezien op dit moment nog niet rendabel. De terugverdientijd van een accu is er niet, omdat er in Nederland geen subsidie wordt gegeven. De garanties op een accu zijn bovendien ook nog eens erg kort.

Huidige stand opslagmodules

De zonnepanelenmarkt zag er 5 jaar geleden heel anders uit dan nu. Zonnepanelen waren aanmerkelijk duurder en het Wp vermogen van de zonnepanelen waren veel lager dan nu. De verwachtte levensduur was toentertijd ook korter en de garanties op de zonnepanelen waren ook minder lang dan nu. Toch waren er toen al veel consumenten die instapten en begonnen te profiteren van de voordelen, omdat de terugverdientijd op redelijk inzichtelijke afstand in beeld was.

De inzet van accu’s zit nu nog voor het stadium dat je er winst uit haalt voor woningen. Voor appartementencomplexen en VvE’s is het een ander verhaal. Er zijn partijen die het financieel aantrekkelijk kunnen maken voor grotere complexen. In dit artikel houden we de focus op particulieren met ‘normale’ woningen (geen appartement/stapelbouw).

Als je niet meer kunt salderen, is dit het punt waarop een accu interessant kan gaan worden bij eigen verbruik van de stroom. De garantie op een accu bedraagt nu ongeveer 2-10 jaar en is daarmee v.w.b. de terugverdientijd nog niet optimaal.
Mochten ze langer meegaan dan de garantieperiode, dan kan je er een financieel voordeel mee behalen.

Het zou zinvol kunnen worden om op termijn meer onafhankelijk te kunnen worden van het stroomnetwerk. In onze buurlanden zijn er stimulerende maatregelen, zoals subsidies die dat ondersteunen. Dan wordt het financieel alweer een stuk interessanter. We hebben het hier over toepassingen voor particulieren.

Vanuit het bedrijfsleven is dat een ander verhaal. Door de fluctuerende stroomprijs, kan het interessant zijn om stroom goedkoop in te kopen en dan op een later (duurder) moment weer te verkopen aan het net. Er zijn verschillende initiatieven die hierop inspelen. Dan wordt het opslaan en verkopen van stroom door de inzet van een accu wel interessanter. Andere opslagmogelijkheden zoals het omzetten naar waterstof, of een kunstmatig meer die je laat leeglopen op het moment dat je stroom nodig hebt, is voor bedrijven of instanties iets wat ze zouden kunnen voor het aanwenden van stroom.

Klaar voor de toekomst

Omdat veel fabrikanten zien dat de vraag naar opslagsystemen toeneemt, spelen veel merken hierop in. Fabrikanten van omvormers hebben vaak systemen die in de toekomst aangesloten kunnen worden op een accu/opslagmodule. Het interessante van deze systemen, is dat alles geïntegreerd is. Je hebt dan niet meerdere apps nodig om alles in de gaten te houden, het werkt allemaal met elkaar samen.

Veel fabrikanten geven aan dat je de omvormer nodig hebt die compatibel is met een bepaalde accu om in de toekomst een accu te kunnen aansluiten. Deze nieuwe variant omvormers worden vaak “hybride” systemen genoemd. Dit komt doordat je ze met en zonder accu kunt gebruiken. Het verhaal over de noodzaak van de hybride omvormer en in de toekomst stroom willen opslaan klopt slechts ten dele.

Een omvormer kan altijd worden uitgebreid met een accu, daarvoor heb je wel een extra uitbreiding nodig. In een notendop is het verschil tussen een reguliere omvormer die je op een accu wilt aansluiten en een “hybride” omvormer die je wilt aansluiten het volgende:

Een omvormer zet DC spanning om naar AC spanning. AC spanning is de stroom die je gebruikt in een woning. Een accu heeft echter DC spanning nodig. Om met een normale omvormer stroom op te kunnen slaan, heb je dus een brugfunctie nodig die de spanning weer van AC om te zetten naar DC. Dit is dus eigenlijk dubbel werk. Je hebt een omgekeerde omvormer nodig. Als je direct inzet op een hybride variant, zit er een uitgang in de omvormer (DC) die de stroom op de juiste wijze levert aan de accu.

Ben je van plan bent om in de toekomst een accu te gaan inzetten, dan ben je niet beperkt in het omvormingsproces. Financieel gezien is het echter verstandiger om in 1 keer de hybride omvormer aan te schaffen. Deze systemen zijn relatief nieuw en installateurs zitten nu in een leercurve over hoe een en ander toegepast dient te worden.

In de markt leeft het credo: “Op iedere omvormer kan een accu”. Dus met de vraag of op ‘deze’ omvormer in de toekomst een accu kan worden aangesloten, kan iedere installateur ‘Ja’ zeggen. Of deze omvormer de hybride variant is, is een vraag die minder makkelijk met ‘ja’ te beantwoorden is. Houd er wel rekening mee dat de prijs van de hybride variant aanmerkelijk duurder is dan de originele omvormer.

Aandachtspunten

Op iedere omvormer kan een accu aangesloten worden, helaas houdt het omvormen van stroom altijd in dat er verliezen optreden. De meeste omvormers (nu) hebben een efficiëntie van 97%. Een koppelstuk moet de stroom 2 keer omzetten. 1 keer van AC naar DC, daarna wil je het vervolgens weer uit halen, dus gaat het van DC weer naar AC. In totaal is de stroom die je gebruikt dus 3 keer omgezet, voordat je hem in de woning kan verbruiken met de inzet van een accu: Het proces van zonnepanelen (DC), naar Omvormer (AC), via het tussenstuk naar de accu (DC), en de accu die het weer naar de woning (AC) levert (meterkast). Dit is dus nogal omslachtig. Het koppelstuk heeft momenteel een efficiëntie van rond de 94%, maar dit is beide kanten op. Dit houdt dus in dat de stroom van de zonnepanelen een behoorlijk verlies zijn ondergaat.

Voorbeeld: Een zonnepanelen-installatie produceert 10.000 kWh.

10.000*.97*.94*.94 = 8570.92 kWh. Dit is dus een behoorlijk verlies. Normaal zouden zonnepanelen die 10.000 kWh opwekken, enkel de factor van de omvormer hebben en vervolgens wordt de stroom verbruikt of aan het net geleverd. In deze bovenstaande som is overigens niet eens het verlies van de opslag zelf meegenomen.

Conclusie

Deze oplossingen (de hybride omvormers) voor opslag zijn net nieuw, maar zeker iets om rekening mee te houden wanneer je een zonnepanelen-installatie aanschaft. Particulieren die de afgelopen jaren zonnepanelen hebben aangeschaft, hebben toen niet de optie gekregen om een hybride omvormer te kopen. Deze waren tot 2021 namelijk niet eenvoudig leverbaar. Tevens waren installateurs vaak niet op de hoogte dan dat een accu altijd aan te sluiten was op een omvormer. Een accu was simpelweg te duur, dus de eindgebruiker zou deze immers toch niet aanschaffen.

Nu er meer vraag ontstaat in de markt, neemt ook de kennis over deze technische mogelijkheden verder toe. Laat je dus goed informeren tijdens het oriënteren op de aanschaf van een zonnepanelen-installatie.

EnShared is een gecertificeerd installateur die u goed kan voorlichten en informeren naar allerhande technische mogelijkheden. Als u een accu als opslagsysteem overweegt, kunt u altijd aan de installateur vragen of u een offerte kunt krijgen met een installatie voorzien van een hybride accu-systeem.