Hoge vermogens van zonnepanelen

Online is vaak te lezen dat zonnepanelen een rendement geven van 400+Wp. Hoe kan het dat uw offertes dan zonnepanelen bevatten van 300-400Wp? Waarom verschillen de vermogens van de panelen bij verschillende aanbieders überhaupt zo veel?

Standaard stijging van de vermogens

Wanneer de afmeting van een paneel niet wijzigt, zal het vermogen van een nieuwere versie ook vaak niet drastisch veranderen. Het verleden laat zien dat per ca. vier-zes maanden het rendement van een zonnepaneel met 5Wp omhoog gaat. Dit houdt in dat een paneel van 305Wp, zes maanden later een vermogen heeft van 310Wp of meer. De prijs daarentegen zal nauwelijks anders zijn.

Een reden hiervoor is dat cellen die van de productielijn komen, pas het vermogen toegewezen krijgen bij de zgn. flash-test. Deze test is na afloop van de productie en assemblage van de cellen. Hoe hoger het vermogen, hoe duurder de cel. Vaak worden eerst de ‘mindere’ cellen verkocht, daarna cellen met meer vermogen.

De productietechniek zit echter niet stil. De cellen die worden geproduceerd zijn steeds beter. Per een periode van twee jaar lijkt de verandering veel groter te zijn dan de ‘5 Wp toename’;  de afmeting en het vermogen van de zonnepanelen verandert hierdoor significant.

Als voorbeeld: Het standaard zonnepaneel van 320 Wp met een lengte van 168cm, wordt straks 350Wp met een lengte van 177cm. Deze verbetering is tot stand gekomen in minder dan 6 maanden.

Als uw beschikbare dakoppervlakte beperkt is bent u soms voordeliger uit, omdat de ‘kleinere’ panelen soms beter passen waardoor meer vermogen op het dakvlak geplaatst kan worden. De nieuwe afmetingen kunnen uiteraard ook net verkeerd uitpakken. Laat u echter niet beperken door enkel de nieuwste panelen te willen. De ‘eerdere/oudere’ zonnepanelen hebben vaak dezelfde garanties en soortgelijke efficiëntie.

Verschillende afmetingen van de panelen

Waar voorheen zonnepanelen standaard maten hadden van 1,65 meter bij 1,0, zijn de zonnepanelen nu vaak 1,75 bij 1,03 meter. Door de grotere panelen kan een vertekend beeld ontstaan welk paneel nu meer opwekt. Er zijn ook zonnepanelen van 2,0 meter bij 1,0. Deze hebben dan vaak een totaal vermogen van meer dan 400Wp, maar terug gerekend naar het vermogen per m2 zit hier weinig verschil in met de zonnepanelen met standaard maten. Afhankelijk van uw beschikbare dakoppervlakte kan de keuze van het zonnepaneel gebaseerd op de maten doorslaggevend zijn.

De brochure van de zonnepanelen bevat de afmetingen van de panelen. Let goed op wat u wordt aangeboden, want vaak staat de afmeting niet vermeld op de offerte zelf.

Omvormer kiezen bij panelen

Omdat de ontwikkeling van zonnepanelen snel gaat, moeten installateurs goed opletten wat zij aanbieden. Een parallel systeem wordt vaak aangeboden met SolarEdge. Hierbij is het bv. van belang dat het typenummer van de optimizer niet kleiner is dan het vermogen van het paneel (een P370 optimizers is niet de meest optimale optimizer voor een paneel van 400Wp). Vraag uw installateur hierover na.

Kosten van panelen

Wanneer u een paneel wilt met meer vermogen, dan wordt hier vaak een hogere prijs voor gevraagd. Wanneer u een paneel wilt met een standaard afmeting, maar bijvoorbeeld 400Wp in plaats van 325Wp, dan schiet de prijs ook omhoog. Vaak bent u goedkoper uit om 2x een gangbaar paneel te nemen van 325, dan één paneel van 400Wp of meer. Heeft u een beperkt dakoppervlak dan zou u kunnen overwegen om een zonnepaneel te kiezen met een hogere opbrengst, maar houd in dat geval dan wel rekening met een langere terugverdientijd.

Zoekt u hulp bij het vinden van het juiste zonnepaneel voor u situatie. Vraag een offerte aan en Zonatlas helpt u graag verder.