Einde van de saldeerregeling

Zoals wij in een eerdere blogpost al hadden aangegeven, is het einde van de saldeerregeling in zicht. Hoewel het helaas zal betekenen dat de terugverdientijd van zonnepanelen zal toenemen, biedt dit ook kansen voor andere industrieën. Hoe deze nieuwe regeling eruit gaat zien is nog onduidelijk, wel zijn er al voorlopige uitgangspunten te verbinden aan de nieuwe regeling.

Overgangsregeling

Hoewel het nog niet duidelijk is hoe de nieuwe regeling er precies uit gaat zien, heeft de minister van EZK wel aangegeven dat de terugverdientijd van de investering binnen zeven jaar gegarandeerd zal blijven. Ook is toegezegd dat de mensen die nu zonnepanelen aanschaffen, niet de dupe mogen worden en dus niet tussen wal en schip zullen vallen. Er zal een overgangsregeling komen voor de huidige zonnepanelen bezitters en mensen die overwegen om voor 2020 zonnepanelen aan te schaffen. Wat er exact in de overgangsregeling komt, is nog gissen. Verwacht wordt dat de overgangsregeling ergens tussen de terugverdientijd van 7 jaar en de nu behaalde 5-6 jaar zal zitten.

Terugverdientijd nu

Wanneer zonnepanelen op dit moment worden aangeschaft, is het afhankelijk van het dak en de gekozen installatie wanneer deze wordt terugverdient. Natuurlijk is er ook een groot verschil tussen de berekende kosten door installateurs, maar een optimaal gelegen dak kan al binnen 5-6 jaar voldoende opbrengst genereren om de investering van de zonnepanelen terug te verdienen.

Nu instappen, of wachten?

Veel particulieren die aanvragen bij Zonatlas indienen geven aan twijfels te hebben om nu de stap te zetten. Zij wachten liever op meer duidelijkheid voordat zij de investering aangaan. Echter, wanneer de verwachtingen van de markt uitkomen, is de oude regeling vrijwel altijd gunstiger dan de nieuwe. Er is dus meer voordeel te behalen om wel nu (of vóór 2020) te investeren in uw eigen zonnepanelen installatie.