Zonnepanelen op oost/west – Dak ongeschikt?

Zonatlas berekend de zoninstraling van alle daken in Nederland op 30cm² nauwkeurig. Tegenwoordig worden wij door steeds meer partijen gewezen op de voordelen van de oost/west opstelling en de opties voor Zonatlas om hier iets mee te doen. Omdat de zoninstraling op een dak op het zuiden prijstechnisch het meest interessant is, vertonen wij deze daken momenteel eerder als ‘zeer geschikt’. Dit, terwijl daken op het westen en oosten de stoom op andere tijdstippen opwekken en kunnen voorkomen dat het net overbelast raakt. Meer daken op het oosten en westen vol leggen met panelen, spreidt de pieken meer over de dag.

Opbrengst op oost/west

Daken op het zuiden, kunnen met een goede plaatsing wel 100% opbrengst halen. Dit houdt in dat de maximale opbrengst in Wp van een paneel ook te vertalen is in kWh per jaar. Daken op het oosten/westen halen dit niet. Opbrengst van een dak op het oosten is eerder 50%, zeker als deze ook lichtelijk op het noorden is gericht. Daken op het westen is vrijwel hetzelfde verhaal, al zien wij vaker dat deze lichtelijk naar het zuiden staan en daarmee meer opwekken.

Met platte daken is het echter mogelijk om een oost/west opstelling te plaatsen. Hierdoor wordt vaak op het beschikbare oppervlak in totaal meer opgewekt dan een plat dak op het zuiden. Ook wordt de tijd dat de stoom wordt opgewekt meer over de dag verspreid. Helaas blijft de nacht een probleem.

Minder geschikte daken, mogelijk wel oost/west.

Vanuit gemeenten en netbeheerders horen wij regelmatig dat zij graag zouden willen dat Zonatlas iets met de oost/west opstelling zou doen. Wij proberen zo objectief mogelijk weer te geven wat de terugverdientijd zal zijn, dus gaan niet vertellen dat het net zoveel opwekt. De oost/west optie is nou eenmaal duurder dan een dak op het zuiden. Wel zouden wij graag het gesprek aangaan met partijen die er belang bij hebben dat wij ook de oost/west opstelling als optie weer gaan geven. Denk met ons mee hoe wij dit zouden moeten weergeven.

Wij zien dat er een grote potentie is voor deze opstelling. Ook daken die nu worden weergegeven als “minder geschikt” of “ongeschikt” zouden mogelijk wel stroom kunnen opwekken wanneer andere panelen minder opwekken. De energietransitie heeft ook pioniers nodig die met een langere terugverdientijd de tekorten in de ochtend en namiddag willen opvangen.

Meer informatie

Bent u werkend voor een gemeente, energieloket, netbeheerder of andere organisatie die wil meedenken over de oost/west opstelling? Wij komen graag met u in contact! Mail ons via info@zonatlas.nl

Heeft u een ‘minder geschikt’ of ’ongeschikt dak’ en heeft u vragen naar aanleiding van deze blog? Reageren dan aub via mail of telefoon. Ook kunt u ons via social media bereiken. Alle vragen en opmerkingen zijn van harte welkom. Ons mailadres is: info@zonatlas.nl