Veel Utrechtse daken zijn geschikt voor het opwekken van zonne-energie. Uw dak ook?

UTRECHT KIEST VOOR ZON

Welkom op de interactieve zonatlas van Utrecht. Op deze zonatlas ziet u in één oogopslag of uw dak geschikt is voor zonnepanelen en wat de investering u kan opleveren. Met zonnepanelen op uw dak wekt u uw eigen, schone stroom op. Dit levert naast een besparing op uw energierekening ook een bijdrage aan een duurzame toekomst.

Groen, geel of rood

Deze geavanceerde kaart is gemaakt met gegevens van het kadaster, luchtfoto’s, klimaatinformatie en historische gegevens over het weer. De kleur van uw dak geeft aan hoe geschikt uw dak is. Is uw dak groen of geel? Dan is uw dak geschikt. Een rood dak? Dan is uw dak minder geschikt voor het opwekken van zonne-energie. Dit kan te maken hebben met de oriëntatie van uw dak, schaduw (denk aan bomen) en andere factoren als schoorstenen of dakkapellen. Klik vervolgens  op uw dak om te bekijken wat de investering in zonnepanelen u kan opleveren.

Alle daken

De zonatlas toont de geschiktheid van alle daken in Utrecht. Dus ook bedrijven, instellingen en maatschappelijke organisaties kunnen gemakkelijk zien of hun gebouw wellicht geschikt is voor zonne-energie. De rekenmodule in de zonatlas is speciaal ontworpen voor particuliere huishoudens. Bedrijven, instellingen en maatschappelijke organisaties verwijzen wij naar  de zonnepanelencalculator voor een financiële berekening van de opbrengst.

Subsidie en financiering

Voor de collectieve aanschaf van zonnepanelen stelt de gemeente Utrecht subsidie beschikbaar uit het Initiatievenfonds Utrechtse Energie!. De regeling gaat opnieuw in op 13 mei 2013.
Daarnaast kent de gemeente Utrecht voor alle bewoners die hun huis willen verduurzamen een duurzaamheidslening tegen een aantrekkelijke rente.

Mijn woning is een monument

Woont u in een rijks- of gemeentelijk  monument? Dan gelden aanvullende regels. Voor vragen kunt u terecht bij de gemeente, Afdeling Erfgoed, via monumenten@utrecht.nl of telefoon 030 – 286 02 89. Informeer tijdig om teleurstelling te voorkomen.

Vraag advies op maat!

Houdt u er rekening mee dat de resultaten van de zonatlas voor u een eerste scan zijn. De zonatlas is niet bedoeld om professioneel advies door een erkende installateur te vervangen. Overweegt u zonnepanelen aan te schaffen? Vraag dan altijd een deskundige partij om een schouw van uw dak uit te voeren.

Aan de zonatlas kunnen geen rechten worden ontleend.

Comments are closed.