Veel Wageningse daken zijn geschikt voor het opwekken van zonne-energie. Uw dak ook?

 

Welkom op de zonatlas van Wageningen! De website waarop u in één oogopslag kunt zien of uw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen en het opwekken van zonne-energie. De zonatlas berekent accuraat, onafhankelijk en met actuele gegevens wat een investering in zonnepanelen u kan opleveren. U kunt de standaardberekening aanpassen aan uw eigen situatie.

Wageningen klimaatneutraal in 2030
Wageningen wil in 2030 klimaatneutraal zijn. Dat betekent dat we als stad niet meer energie gebruiken dan we duurzaam opwekken. Dat lukt alleen als alle inwoners, bedrijven, scholen en instellingen meewerken. Steeds meer Wageningers kiezen voor zonne-energie en je ziet dan ook overal zonnepanelen op Wageningse daken verschijnen. Het heeft Wageningen zelfs de titel Solar City 2013 opgeleverd. Met deze zonatlas wil Gemeente Wageningen nog meer particulieren, instellingen en bedrijven stimuleren om over te gaan op zonne-energie van eigen dak!

Zeer rendabele investering
Vanaf 2011 is de prijs van zonnepanelen ineens sterk gedaald. Investeren in zonnepanelen is daardoor veel rendabeler geworden dan beleggen of uw geld op een spaarrekening laten staan. Bovendien is zonne-energie een zeer veilige investering. De importheffing op Chinese zonnepanelen zal een tijdelijke kleine stijging teweeg brengen. De verwachting is dat zonnestroom voor particulieren nog steeds goedkoper blijft dan grijze stroom. Wacht daarom niet langer en stap ook over op zonne-energie!

Ook huurders kunnen zonne-energie opwekken!  
Is uw huurwoning geschikt voor het opwekken van zonne-energie? Benader dan uw verhuurder. Woont u in een rij of complex met meerdere huurwoningen dan is het slim om dit samen met zoveel mogelijk medehuurders te doen. Met de gegevens van de zonatlas onder de arm kunt u uw verhuurder vragen of deze wil investeren in zonnepanelen, of het dak aan u als verhuurder hiervoor ter beschikking wil stellen. De Woningstichting heeft zeer goede regelingen voor zonne-energie voor haar huurders.

Bedrijven, instellingen en scholen 
Ook als school, instelling of bedrijf kunt u via de zonatlas zien hoeveel zonnestroom u kunt opwekken op uw dak. Om echter een accurate berekening van de financiële opbrengst van uw investering te berekenen kunt u niet met de in deze atlas gehanteerde kWh prijs voor huishoudens werken. Graag attenderen wij bedrijven en instellingen op de website zonnepanelencalculator.nl, een rekenhulp die ontwikkeld werd door de Natuur en Milieufederatie Utrecht en die rekent met de actuele voorwaarden die gelden voor bedrijven. 

Zonneboilers
Een zonneboiler levert geen elektriciteit maar warm water met behulp van de zon. Zonneboilers liggen ook op het dak. Deze website geeft vooralsnog geen advies over de aanschaf van een zonneboiler, in de toekomst mogelijk wel. Ondertussen willen we u op het hart drukken dat ook het investeren in een zonneboiler zeer interessant kan zijn. Bijna de helft van uw energie(kosten) voor warm water kunt u besparen als u kiest voor een zonneboiler. Hou daarom een plekje vrij op uw dak. Met 1,2 bij 1 meter kunt u al uit de voeten. Wageningse huishoudens kunnen sinds mei 2013 meedoen met een speciale actie van Solesta. Wilt u een zonneboiler van dichtbij bekijken loop eens binnen bij de duurzaamheidswinkel, Factor 30, op het Salverdaplein.

Verhalen uit de praktijk
Twijfelt u nog? Reeds vele Wageningers gingen u voor en lieten zonnepanelen op hun dak leggen. Lees over hun overwegingen en ervaringen.

Samen op weg naar een klimaatneutraal Wageningen!

 

Houdt u er rekening mee dat de resultaten van de zonatlas voor u een eerste scan zijn, maar niet zijn gemaakt om professioneel advies door een erkende installateur te vervangen. Aan de zonatlas kunnen geen rechten worden ontleend.

Zonatlas op LinkedIn Zonatlas op Facebook Zonatlas op Twitter

Comments are closed.