Nieuws 

Gemeente Overbetuwe volgt ambities  Gelders Energie akkoord

 Infografic OB infografic ambities  (click op de foto voor vergroting) 

De raad van de gemeente Overbetuwe heeft eind 2015 een duurzaamheids akkoord gesloten voor de periode 2016 tot 2020. Het college en de raad volgen hierbij de ambities welke zijn geformeerd in ondermeer het Gelders Energie Akkoord. Voor onze gemeente betekent dit een besparing op de energiekosten van 1,5% per jaar tot ultimo 2020. Daarnaast dient in 2020 maarliefst 14% van de energie hernieuwbaar opgewekt te worden.

Het college heeft tevens toegezegd dat de gemeentelijke gebouwen bij voorrang verduurzaamd zullen worden, dit om het goede voorbeeld te geven. Vanuit de raad is een werkgroep geformeerd (WDO) die er op toe zal zien dat de ambities gerealiseerd gaan worden.

Om de burgers en bedrijven te stimuleren en bewust te maken dat investeren in duurzaamheid niet alleen het milieu spaart maar ook de portomonnee, zullen een groot aantal informatie bijeenkomsten gehouden worden door ondermeer de Betuwe Energie Coöperatie en Stichting Parkmanagement Overbetuwe.

Nieuws

Heteren krijgt energiecoöperatie voor school en inwoners

Vlindertuin Heteren Vlindertuin Heteren

HETEREN – De Dorpsraad Heteren werkt aan de oprichting van een energiecoöperatie voor scholen en inwoners van het dorp. Het doel: duurzame stroom op te wekken met honderden nieuw te plaatsen zonnepanelen.

De Dorpsraad werkt samen met Batavorum, de exploitant van de Bredeschool aan de Flessestraat, de scholen zelf en andere partijen.

Zonnepanelen
Op het dak van de school zijn 650 zonnepanelen voorzien. Het grootste deel gaat stroom leveren voor de Bredeschool zelf, de overblijvende panelen komen beschikbaar voor inwoners van Heteren. Zij kunnen door zich in de energiecoöperatie in te kopen hun eigen electriciteit gaan opwekken.

Aanmeldingen
Mochten zich meer mensen aanmelden dan voorzien, denkt de dorpsraad er aan om elders in het dorp nog eens een grote hoeveelheid zonnepanelen neer te leggen. Ronnie Groenewold, voorzitter van de dorpsraad, geeft aan dat ze zich met de extra zonnepanelen specifiek op mensen in een huurwoning richten of mensen in koopwoningen waar de daken zich niet lenen voor zonnepanelen.

De dorpsraad hoopt het initiatief nog dit jaar van de grond te krijgen.

Nieuws

Gemeente Overbetuwe verstrekt omgevingsvergunning voor 10.000 drijvende zonnepanelenveld op de Aamse Plas

ZP_001 10.000 drijvende zonnepanelen op de plas

ELST – Elst krijgt in 2016 hoogstwaarschijnlijk de wereldprimeur van een drijvend en met de zon meedraaiend zonnepanelenpark.

10.000 zonnepanelen

Het ronde veld bestaat uit 252 elementen van 40 zonnepanelen. In totaal circa 10.000 stuks. Het draait in 12 uur tijd 180 graden met de zon mee en daarna 's nachts terug naar de startpositie. Deze halve draai voorkomt dat er elektrokabels schade lijden.

Het 1,5 hectare grote zonnepanelenveld (gelijk aan 3 voetbalvelden) komt te liggen in de Aamseplas, tegenwoordig Eisenhowerplas, op bedrijventerrein De Aam.

Extra energieopbrengst
Doordat het veld meedraait met de zon en panelen en bekabeling gekoeld worden door het wateroppervlak, wordt gerekend op een extra energieopbrengst van 30 tot 35 procent. De jaarlijkse opbrengst wordt geschat op 1,8 megawatt, ongeveer het verbruik van 600 huishoudens.

Stroom rechtstreeks leveren
Initiatiefnemer is Zonnecollectief Overbetuwe, in samenwerking met  de gemeente Overbetuwe. Eigenaar van de plas, ontzander K3Delta, heeft de kavel gratis beschikbaar gesteld. De bedoeling is de opgewekte stroom rechtstreeks aan de ondernemers op het bedrijventerrein te leveren.

 

Mijlpaal voor Zonnecollectief Overbetuwe 10.000ste zonnepaneel geplaatst bij familie Janssen Eshof Elst 

10.000 ste Appeltaart en bloemen voor de familie Jansen

Op de foto van links naar rechts : Björn La Grouw , Warmterijk , Richard Poelstra, Atama Solar Energy, Frits van Zadelhoff – E-team Eshof , Jelle Segeren – E-team Eshof, familie Janssen, Wethouder Ben Ross , Theo Willems Klimaatburo OB en Hans Bruggeman – Zonnecollectief Overbetuwe.

ELST – Wethouder Ben Ross (milieubeleid) staat vrijdag met bloemen en felicitaties voor de deur van de familie Janssen in de Schaepmanstraat in Elst. De gemeente viert het 10.000e zonnepaneel in Overbetuwe.

Het paneel in de woning is niet echt het 10.000e. Het aantal zonnepanelen wordt geteld, maar waar die precies gelegd worden, houdt de gemeente niet bij. De gemeente wilde vooral een moment om stil te staan bij het duurzaamheidsbeleid.

Subsidies

Net als veel wijkbewoners uit De Eshof, maakte Janssen gebruik van de gemeentelijke duurzaamheidssubsidie. Hij plaatste naast de zonnepanelen op het dak ook nieuwe dubbele beglazing en liet een spouwmuur isoleren.

Duurzaamheidslening

Overbetuwe verleende vorig jaar 1.250 van duurzaamheidssubsidies, voor een bedrag van ruim 115.000 euro. Voor dit jaar wordt aan een regeling voor duurzaamheidsleningen gewerkt. Die regeling moet nog aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

Nieuws

Waarom een interactieve Zonatlas?

De uitgangspunten en ambities van het Overbetuwse klimaatbeleid sluiten aan bij het energieakkoord van het kabinet. Overbetuwe streeft naar energiebesparing van 20% in 2020 met bovendien 14% duurzame energie en 16% duurzame energie in 2023. De uiteindelijke ambitie is nartuurlijk een klimaatneutrale gemeente. Met klimaatneutraal wordt in de gemeente Overbetuwe bedoeld dat: de gemeente geen CO2-uitstoot heeft voor wat betreft:
1. het elektriciteitsgebruik voor huishoudens, bedrijven en organisaties;
2. het gasverbruik van huishoudens, bedrijven, organisaties.
Met de vorming van het nieuwe college in 2014 zijn niet alleen de oorspronkelijke doelstellingen aangepast, maar is ook een start gemaakt met de vaststelling van het uit te voeren beleid. In de loop van 2014 zal daarover meer bekend worden. De uitgangspunten van de nota “Overbetuwe naar klimaatneutraal” van november 2009 en de naar aanleiding daarvan opgedane ervaringen zijn uiteraard een belangrijke basis geweest voor de nieuwe planning. In genoemde nota was de visie  uitgewerkt in een start-uitvoeringprogramma met 73 concrete projecten. Ondanks dat er mooie resultaten zijn bereikt, blijkt dat het niet eenvoudig is om de doelstellingen te bereiken. Klimaatneutraal of CO2-neutraal is nog altijd een belangrijke ambitie, die we niet alleen kunnen bereiken. Daar hebben we ook onze inwoners, bedrijven en instellingen voor nodig!
Onder het motto “een beter milieu begint bij jezelf!” geeft de gemeente Overbetuwe dan ook graag ondersteuning aan initiatieven die er toe leiden, dat burgers en ondernemers en alle organisaties hun maatschappelijke verantwoordelijkheid kunnen nemen. U heeft zo allemaal de mogelijkheid om iets te doen aan het klimaatprobleem, ook al is het maar iets kleins. Door zelf het goede voorbeeld te geven, komen we samen een heel eind.

Met deze site van de interactieve Zonatlas Overbetuwe willen wij een belangrijke stimulans geven aan de bevordering van het benutten van Zonne-energie. Op deze site vindt u alles over de mogelijkheden van de benutting van zonne-energie. Daarnaast wordt u verwezen naar diverse instanties, voor het beantwoorden van eventuele vragen.

Via deze link vindt u een kort instructiefilmpje over de werking van de zonatlas. 

 

Veel daken in Overbetuwe zijn geschikt voor het opwekken van zonne-energie. Uw dak ook?

Op deze website kunt u in een oogopslag zien of uw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen en het opwekken van zonne-energie. Daarnaast kunt u, door middel van een rekenmodule, snel inzien welke voordelen er voor u zijn, wanneer u investeert in zonnepanelen. Door op uw dak te klikken in de Zonatlas, kunt u de standaardberekeningen aanpassen aan uw eigen situatie en stroomverbruik.

De Zonatlas van de Gemeente Overbetuwe brengt in kaart hoeveel zonne-energie we op de Overbetuwse daken kunnen opwekken. Op de kaart kunt u ook zien welke daken in uw eigen buurt geschikt zijn. Zo wordt deelname aan een collectieve inkoopactie nog eenvoudiger. Verder vindt u op deze site waardevolle links naar aanverwante sites. 

Samen meer schone energie opwekken in Overbetuwe: doet u ook mee?
Wij wensen u veel zonneplezier!

Voor al uw vragen kunt u terecht bij:

http://www.zonnecollectief-overbetuwe.nl/

Zonnecollectief-Overbetuwe

  • info@zonnecollectief-overbetuwe.nl
  • telefoonnummer: (0481) 366140.

Houdt u er rekening mee dat de resultaten van de zonatlas voor u een eerste scan zijn, maar niet zijn gemaakt om professioneel advies door een erkende installateur te vervangen. Aan de zonatlas kunnen geen rechten worden ontleend.

 

Tennisvereniging De Hoge Wick investeert in duurzame energie!

Tennisvereniging De Hoge Wick uit Oosterhot heeft tijdens de bijzondere ledenvergadering op 18 juni j.l. besloten tot aanschaf van 90 zonnepanelen op het dak van het clubhuis.
Inmiddels zijn de panelen geplaatst. De vereniging kan vanaf nu bijna volledig in haar eigen stroombehoefte voorzien.Met een beoogde jaaropbrengst van ruim 20.000 Kw/h reduceert de Hoge Wick een kleine 10.000 Co2 voor een schoner milieu.

Tennisvereniging Hoge Wick
Proficiaat Hoge Wick !

Zonnepanelen op sportcentrum en brandweerkazerne

De afgelopen weken werden zowel Sportcentrum De Helster in Elst als de nieuwe brandweerkazerne in Valburg voorzien van zonnepanelen.

Panelen zwembad

Op de daken van De Helster zijn 214 panelen geplaatst. Op het dak van de brandweerkazerne 26 stuks.

Dit was een flinke klus, maar het gaat uiteindelijk veel besparing opleveren. Het plaatsen van deze panelen sluit dan ook goed aan bij het klimaatbeleid van de gemeente Overbetuwe.
Met deze panelen produceert De Helster per jaar ongeveer 45.000 kWh, dit komt globaal overeen met de stroomvoorziening voor zo’n 12 huishoudens. Voor de brandweerkazerne is dit zo’n 5500 kWh per jaar.
Het aandeel zonne-energie is voor De Helster zo’n 10% van het totale elektriciteitsverbruik. Bij de brandweerkazerne is dit zo’n 33%.

 

Comments are closed.