Welkom op de zonnenergiepagina van de gemeente Maastricht!

Zonnepanelen zijn een belangrijke stap naar de energieneutrale woning  van de toekomst. Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en betaalbaar. Ook als de zon niet schijnt is er voldoende licht om met zonnepanelen elektriciteit op te wekken. Via deze website of de website www.limburg.zonnekaart.nl/ kunt u direct zien wat  zonnepanelen voor uw woning kunnen betekenen. De zonatlas geeft u, op basis van de zoninval, een indicatie van de maximale grootte van het systeem, de investering die hiermee gemoeid is, en de hoeveelheid stroom en euro's die het systeem naar verwachting zal opleveren. (Wilt u daarnaast meer weten over  energiebesparing algemeen? Kijk eens op www.milieucentraal.nl)

Monumenten

Let op: wanneer u een Rijks- of gemeentelijk monument heeft, dan gelden speciale regels. Controleer daarvoor altijd eerst hiervoor deze website en vraag een omgevingsvergunning aan: klik hier  

Subsidies en leningen 

De Provincie Limburg stelt geld beschikbaar voor energiebesparing en duurzame energieopwekking bij koop- en huurwoningen. Houdt er echter rekening mee dat het beschikbare budget gelimiteerd is (op=op): klik hier

 

Het Rijk stelt ook geld beschikbaar. Huiseigenaren kunnen sinds 21 januari 2014 een goedkope lening afsluiten om energiebesparende maatregelen te nemen in hun woning. Deze 'energiebespaarlening' kunt u aanvragen bij het  Nationaal Energiebespaarfonds: klik hier

Appartementen

Woont u in een appartement met een Vereniging van Eigenaren (VvE) en heeft u een geschikt dak, dan kunt u in veel gevallen ook met zonne-energie aan de slag.

Het proces dat u moet volgen hangt af van:

  1. het type systeem dat u wilt aanleggen: een gezamenlijk systeem dat stroom opwekt voor collectieve voorzieningen, of een systeem waarin u stroom opwekt voor uw eigen verbruik;
  2. voor alle VvE-leden gezamenlijk, of voor u alleen;
  3. de bouwkundige aspecten van uw VvE;
  4. de planning van het meerjarenonderhoud: kan de installatie van zonnepanelen bijvoorbeeld worden gecombineerd met vervanging van de dakbedekking?

Collectief zonnesysteem of individueel systeem

Als het gaat om een collectief zonnesysteem waarvan de investering door de VvE wordt gedaan, zal u samen met uw mede VvE-leden een investeringsbeslissing moeten nemen. Voor een dergelijk besluit is een (in het splitsingsreglement van de VvE nader omschreven) gekwalificeerde meerderheid nodig.

Om tot een goed investeringsbesluit te komen binnen uw VvE kan het handig zijn een onafhankelijk adviseur in te huren die u helpt om de juiste informatie te verzamelen en u (of de energiecommissie) helpt de besluitvorming in de algemene VvE-vergadering voor te bereiden.

Als u zelf een individueel systeem wilt aanleggen voor uw eigen appartement, dan moet u toestemming krijgen van de VvE voor het gebruik van het gemeenschappelijke dak.

Stappenplan

  1. Kijk hier of op  http://www.limburg.zonnekaart.nl of uw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. De zonatlas geeft u, op basis van de zoninval, een indicatie van de maximale grootte van het systeem, de investering die hiermee gemoeid is, en de hoeveelheid stroom en euro's die het systeem naar verwachting zal opleveren.
  2. Zet zonne-energie op de agenda van de algemene ledenvergadering (ALV). U vraagt als eerste een besluit voor het uitwerken van een voorstel en het aanvragen van offertes voor een zonnesysteem, of het laten opstellen van een advies van een onafhankelijke adviseur. Zit u niet zelf in het bestuur van de VvE, dan kunt u voorstellen om een energiecommissie te vormen waarin u als initiatiefnemer samenwerkt met (een deel van) het bestuur.
  3. Onderzoek via hier of u een vergunning moet aanvragen voor de plaatsing van zonnepanelen op uw dak. Als u in een monument of beschermd stads- of dorpsgezicht woont, dan moet u in elk geval een vergunning aanvragen.
  4. Zoek een installateur die u kan adviseren over uw de plaatsing van uw zonnesysteem, en waar u een offerte kan aanvragen. Het is aan te bevelen om verschillende bedrijven om een offerte te vragen. Bekijk of de leverancier aangesloten is bij een branchevereniging of een keurmerk voert. Belangrijke vragen aan de installateurs:
    a. Geschiktheid van het dak (draagconstructie, dakbedekking, ligging, zoninstraling, plaatsingsmogelijkheden met oog op welstandseisen, etc.);
    b. De manier waarop de installatie wordt aangesloten op de collectieve meterkast en/of de meterkasten van de individuele appartementen. Moet de installatie worden aangepast (plaatsing extra groep, verzwaring aansluiting, vervanging elektriciteitsmeter)?
    c. Beschrijving van het zonnesysteem, inclusief bevestigingsmaterialen, elektrische apparatuur, en eventueel een informatiedisplay of monitoringssysteem;
    d. Kostprijs van het systeem, inclusief transport en installatie en een berekening van de terugverdientijd (vraag na welke aannames er worden gedaan, bijvoorbeeld over de elektriciteitsprijsstijging);
    e. Leveringsvoorwaarden en garantie;
    f. Onderhoud en eventuele verzekering.
  5. Ga na (zie hierboven, subsidies en leningen) of u in aanmerking komt voor subsidie of een lening.
  6. Ga over tot de aanschaf van uw zonnesysteem en laat de installatie plaatsen.
  7. Aanmelding en registratie bij uw netbeheerder en energieleverancier. Als u zelf energie gaat opwekken, moet u dit altijd melden bij uw netbeheerder én uw energieleverancier. Daarnaast moet u zich aanmelden op www.energieleveren.nl.

Als uw dak niet geschikt is voor zonnepanelen, kijk dan of u dan kunt investeren in en profiteren van een zonnesysteem elders in de stad of het land.

Comments are closed.